Vydavatelství BARON - Mimoň a okolí na starých pohlednicích"

Kniha - "Mimoň a okolí na starých pohlednicích" Prestižní, plnobarevná dvojjazyčná publikace obsahuje téměř 500 historických pohlednic.

Předsádky jsme využili k uvedení současných názvů ulic a dřívějších názvů ulic s přibližným časovým určením platnosti názvu.

Naše knížka Vám chce prostřednictvím starších pohlednic, černobílých, kolorovaných i několika barevných ukázat, jak vypadala různá zákoutí Mimoně přibližně během první poloviny 20. století. Jsou to místa, která mnozí důvěrně znáte, jiná se změnila natolik, že je mladší generace poznává jen obtížně a některé lokality již zmizely provždy.

Mimoň leží na rozhraní Máchova kraje a Podještědí. Jako každé město má podobu, kterou mu vtiskly dějiny a osudy. Mezi nejvýznamnější události, které ovlivnily současnou podobu města, byl rozsáhlý požár v roce 1806, kdy lehlo popelem prakticky celé město. Dalším smutným datem byl 8. květen 1945, poslední den 2. světové války, kdy bylo město bombardováno. Další jizvou na tváři města zanechaly nesmyslné demolice v 80. letech 20. století, kdy byl odstřelen mimo jiné i zámek a radnice. Publikace nabízí procházku městem prostřednictvím dobových pohlednic z období od konce 19. století do roku 1950. V knize naleznete kromě Mimoně a jeho městských částí Ploužnice, Vranov a Srní Potok také Pertoltice pod Ralskem, které byly v letech 1960-90 administrativně součástí Mimoně. Samozřejmě nechybí hora Ralsko, z dálky viditelná dominanta kraje.

Autoři: Jiří Šťastný, Lenka Špačková, Emilie Ráčková

Vydavatelství BARON - www.vydavatelstvi-baron.cz - v roce 2021